|
|
Posted - 29/07/2010 : 11:46:59
|
Örnek olarak verdiğim Istanbul - Bangkok - Taipei yada mesela İstanbul - Zürih - Barselona rotasını THY kendi uçağıyla uçabilirmi ? Dün tartışıyordu arkadaşlar uzakdoğuda yabancı firmalar ara durak yapıp Taipei ye uçuyorlarmış. Bende olmaz öyle şey dedim. Adamın biri ben British ile Londra Hongkong Taipei aynı uçakla uçtum dedi ???? İniş yada kalkış yeri kendi ülkesi olacak diye biliyorum. Yada ne biliyim Star Alliance üyesidir Lufthansa getirir THY na devreder. Nedir kural ?
|
Country: Turkey ~
Last Visit: 07/09/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 29/07/2010 : 12:13:07
|
gerekli anlaşmaları varsa uçar, yoksa codeshare anlaşmaları ile başka bir taşıyıcıya devreder ama uçuş başlangıçtan bitiş noktasına kadar biletlenmiş olur. (anlaşmalar; o meydana için iniş kalkış için slot hakkı vb.)
örnek; KLM Amsterdam-Kualalumpur-Jakarta'yı KLM uçağı ile uçar. İsteyen sadece Jakarta-Kualalumpur arasını KLM ile uçabilir.
Singapur Airlines, Singapur-İstanbul uçuşunu Singapur-Dubai-İstanbul olarak uçar. THY, İstanbul-Shanghai-Pekin THY'nin açılması muhtemel hattı, İstanbul-Bangkok-Dhakka
THY İstanbul-Singapur-Jakarta'yı kendi uçağı ile uçar. bunlara "stop-over" uçuşlar denir. Stop-overlar genelde aynı uçağın birkaç saat beklemesidir. Yolcular başka uçağa devredilmez (genelde), aynı uçakla devam ederler. Eğer o ülkenin havayolu ise belki yolcu yoğunuğuna göre uçak değiştirilebilir ama genelde yabancı bir ülkenin uçağı ile yapılan bu tip uçuşlarda özel bir durum olmadıkça pek rastlanmaz.
Eğer havayolunun son uçulacak notaya slot hakkı yoksa ama code share anlaşması varsa uçulacak son noktaya , belirli bir noktadan sonra diğer taşıyıcı firma ile devam edilir.
örneğin; İstanbul-Bangkok arası THY, Bangkok-Taipei arası Thai havayolları ile devam edilir.
THY İstanbul'dan Los Angelese'e , önce Istanbul-Chicago yada Newyork oradan American Airlines ile Los Angeles'e uçar.
British Airways, Heathrow-Taipei arasını Bangkok stopover yaparak kendi uçağı ile uçar.
Hakan737Guven istanbul-1970
Turksim Türk Sanal Havacılık Akademisi
Edited by - hakan737 on 29/07/2010 12:22:53
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 29/07/2010 : 12:14:06
|
Hergün dünyada binlerce hat bu şekilde devam ediyor.
Berk Barbaros
Intel Q9550 @ 3.3Ghz HD4890 @1Ghz DDR3 1333Mhz Ram Scythe Nınja 2 CPU Cooler WD 500GB Caviar Black 64Mb
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 29/07/2010 : 13:07:00
|
Antalya - Berlin - Amsterdam - Antalya ;) Ya da benzeri rotaları bizde bolca uçuyoruz hiçbir sorun olmadan ...
Hadise tamamen ilgili otoritelerden aldığınız izinde bitiyor , bu şekilde uçmanın iki şekli olabilir ;
A. İç Hat (ya da Aktarma Hattı) trafiksiz B. Tüm Hatlar koşulsuz trafikli
Bunun açılımı ise şu şekilde ( uçuşu AYT - TXL - AMS - AYT gibi düşünelim ) ;
A. Antalya'dan kalkarken TXL ve AMS için uçağınıza yolcu alabilirsiniz . TXL'e indiğinizde uçağınıza *SADECE* AYT yolcusu alabilirsiniz inenlerin yerine , yani TXL-AMS yolcusu almanız mümkün değildir . Buna iç hat trafiksiz ya da aktarma trafiksiz denir . AMS'ye indiğinizde de durum değişmez , zaten rota AMS-AYT olduğu için uçağınızda kalan boş yere sadece AYT yolcusu alır gelirsiniz .
B. Bu durumda ise her iniş noktasından bir sonraki varış noktasına biletli yolcu taşıyabilirsiniz yani AYT'den kalkarken uçağınızda hem AMS hem TXL yolcusu olur , TXL'e indiğinizde uçağınıza hem TXL-AYT yolcusu alırsınız hemde bulursanız TXL-AMS yolcusu :) Genelde otoriteler kendi ülkelerindeki taşıyıcıları korumak adına üçüncü ülke taşıyıcılarına iç hat trafiksiz ( A şıkkı ) izin verirler .
Aynı mantık AYT - TXL - AMS - TXL - AYT uçuşu için de geçerli olacaktır . Uçak koltuk sayısı ve yolcu dağılımına göre bu şekilde de uçmak mümkündür gerekli izni aldıktan sonra .
Sevgiler
Not : Hakan ağabey'in verdiği KLM örneği benim burada anlattığım B şekline tam uymakta ...
B. Fatih KOZ [ Antalya - Tevellüt 1394 ]
TurkSim : Turk Sanal Havacilik Akademisi
Edited by - fatih.koz on 29/07/2010 13:09:16
|
Last Visit: 05/09/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 29/07/2010 : 13:58:54
|
| Anlaşılmıştır teşekkürler.
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 04/08/2010 : 14:32:46
|
Bangkok Singapur arası bizzat alitalia ile uctum. Bu slot arasında ANA, Air Asiana (Korea), THY bilet kesebiliyor
|
Last Visit: 04/09/2010
|
Alert Moderator
|
|