|
|
Posted - 01/07/2010 : 17:48:29
|
Bir tasarımcı olarak söylemeliyim ki tasarımını yaptığımız bir şeyi çember, kare..vs gibi basit çizgilerle sınırlandırmalardan kaçarız. Çünkü böyle bir şeyi perspektif engelleyici bir unsur olarak görürüz. Ayrıca THY bir markadır. Galiba bunu önce THY'nin üst düzeyinin tekrar içselleştirmesi gerekmektedir. Lale güzel bir gölge idi. Onun şahsında eski değerlerimize sahip çıkmanın bir sembolü idi o ve kalmalıydı. Esasen hepsi kalmalıydı. Bir markanın logosunun böyle sıkça kararsız bir tutum ile zırt pırt değiştirilmesinden kim ne kazanmaktadır ayrıca incelenme konusu olmalıdır. Yarışma ve rekabet içerisinde olduğumuz şirketlerden hangileri kimliklerini böyle sıklıkla değiştirmektedir merak içerisindeyim. Sun Expres'e ağlarken şimdi de THY için karalar bağlamanın alemi var mıydı? Ayrıca Boeing 737-800 üzerinde yapılan deneme diğer tiplerde nasıl duracak? Bu işlere kim karar veriyor? Hangi yetki ile davranıyor? Milli bir havayolu şirketi bu karar vericilerin iki dudağı arasında mı kaderini belirliyor. Şirket yönetmek bu kadar ucuz mudur? Birilerinin bu işe artık bir durun demesinin zamanı geldi ve geçmektedir.
Gürol USTAÖMEROĞLU THY161
|
Country: Turkey ~
Last Visit: 31/07/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 01/07/2010 : 18:08:15
|
Kuyruktaki o "yarım basılmış kaşe" şeklindeki logo fikrinin kime ait olduğunu düşünürken televizyonda tesadüfen rastladım benzerine. İlham buradan mı geldi acaba?
Sevgiler,
K.Hakan Sevindik LTAF/LTBA-1965 Adaline101

|
Last Visit: 07/09/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 01/07/2010 : 18:47:19
|
Arkadaşlar, THY hemen her 10 yılda bir marka tazeler. Bunu yaz az ya çok yapar. Bu şirket 1980lerin 1990ların hatta 2000lerin şirketi değil. Birçok başarılı kampanyasını alkışladığımız gibi mutlaka böyle bir değişimde profesyonel ekiplerce yapılıp gerekli görüş ve onaylardan geçmiştir. THYnin bayrak taşıyıcı şirket olması herşeyin halka soracakları anlamına gelmiyor. Biz şimdilik ancak THYyi "evet güzel olmuş " yada "hayır ben beğenmedim" diyerek eleştirebiliriz. Bunun ötesinde ne THY nede bir başka şirket için karar mekanizmalarını, çalışma şekillerini sorgulamak, bu işde emeği geçenlerden hesap sormak sanıyorum bizlerin işi değil. Umarım içimizden yeterli donanımı olanlar inşallah bu yerlere gelirler ileride ve onlardan daha geniş bilgiler alırız.
Logo'yu çember içine almak çok yeni bir olay değil. Birkaç havayolunda daha görebilirsiniz. Onurair güzel bir örnek ama onde bile benzerlik gösteren şirket var. İllede bir taraftan taşması vs önemli değil çember içinde olan onlarca logo var (LOT, Lufthansa, NW hatta Continental'in bile logosonun mantığı aynıdır). Bana sorarsanız beyaz üzerine kırmızı kuş'dan daha hallice görünüyor. Logonun o halide aslında eksik kalıyordu. Orada bir kontur ihtiyacı vardı ve bu şekilde çözülmüş gibi.
BEn hala yazının bu kadar uzun olmasından rahatsızım. Yoksa kuyruk fena değil.
Hakan737Guven istanbul-1970
Turksim Türk Sanal Havacılık Akademisi
Edited by - hakan737 on 01/07/2010 18:49:19
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 01/07/2010 : 19:19:13
|
Hmm..Hakan Hocam niyetim konuyu polemiğe sürüklemek değil ancak bir kaç konuya değinmeden de geçemem.
Evet THY milli bir bayrak taşıyıcı kurumdur ve attığı her adımın hesabını halka vermek durumundadır. İyi yaptığı şeyleri elbette takdir edeceğiz ve ediyoruz da. Buna rağmen bazı adımlarını görmezden geldik ve sanırım biraz fazla serbest bırakmaya başladık (biz derken kastım kamuoyu). Yabancı oyuncularla devasa bütçeli reklam filmleri çektiler sesimizi çıkarmadık. Uçak yapmayı bilmiyoruz ama reklam filmi çekecek çok sanatçımız var! Filmi çeken şirket yerlimi yabancımı hatırlamadığım için ona yorumum yok. Filoda haddinden fazla yabancı pilot uçmaya başladı ve başlayacak buna da kimseden ses yok! (Bakınız : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/15189380.asp?yazarid=42&gid=61 ) Cebinde ATPL li yüzlerce işsiz pilotumuz varken yine ses çıkarmıyoruz! Kabin ekipleri konusunda bilgim yok, yorum yapmıyorum. Logo gibi tasarımlar önemli değişikliklerdir. Bir milleti tüm dünyaya temsil edecek. Yukarıda çekilen fotoğraftaki deneme tasarımı kimin hoşuna gider gitmez bilemeyiz. Bunların hesabını neden sormayalım, uygulanması gereken yollar hakkında neden fikir beyan etmeyelim anlayamadım? Hem burası bir forum ortamı birbirimize neler yazıp neler yazmamamız gerektiğini veya kaç adet mesajla sınırlandırmamızı tavsiye etmenin de kimseye pek yarar sağlayacağını sanmıyorum. Herkes kuralları çerçevesinde fikirlerini rahatça söylemeli diye düşünüyorum.
Sevgiler,

|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 01/07/2010 : 23:06:34
|
Madde madde ele alayım ama baştanda söyleyeyim tartışma olsun heyecan olsun, topic hit yapsın diye yazmıyorum :) tamamen "madem konuşuyoruz" modunda yazıyorum.
Özen ve dikkatiniz içinde çok teşekkürler polemiğe kaçmadığınız için zira adminimizin ricası var hepimizin bildiği gibi. Tartışabileceğimiz kadar olan kısmında elbette fikir alıverişinde bulunacağız.
quote:| Evet THY milli bir bayrak taşıyıcı kurumdur ve attığı her adımın hesabını halka vermek durumundadır. İyi yaptığı şeyleri elbette takdir edeceğiz ve ediyoruz da. Buna rağmen bazı adımlarını görmezden geldik ve sanırım biraz fazla serbest bırakmaya başladık (biz derken kastım kamuoyu) |
Ben şöyle düşünüyorum; her attığımı adımı halka soracak kurumlarımız olursa işin içinden çıkamayız. THY'ye böyle bir özellik yüklersek emsal teşkil edecek her yerde aynısını yapmak zorunda kalırız. THYnin halka hesap vereceği tek yer hissedarı olan vatandaşlardır. Ötesinde logo büyükmü küçükmü, kırmızımı beyazmı, kuşmu başka birşeymi vs dersek yine kimse memnun olmaz. Zaten bu işin sonunda her bir bireyin tek tek memnun olmasıda mümkün değil. Bazı adımlarını görmezden geldik demekle neyi kasdettiniz bilmiyorum ama bizim ülkemizde kurumların yürütülmesinde zaten biz halk olarak pek söz sahibi değiliz :) başlarını boş bırakmak yaa boş bırakmamak üzere kendimize görev edindiğimiz görev edinenler arasında kimin görevi daha fazla hakkı ile yapacağına kadar iş uzaaaar gider :) (kamuoyu elbette) Kamuoyu ancak , toplumun ortak görüşü ile uyuşmadığı zaman ancak rahatsızlığını bildirir (Zaten rahatını bildirmez "afferim çok iyi yaptınız" diye sokağa dökülen bir halk bilmiyorum ben :) ) Görüş bildirmek, çeki düzen verilmesini sağlamak yönündeki telkinlerde bile fikir ayrılıkları olabileceği için sanmıyorumki böyle konularda istisnai durumlar haricinde bir birliktelik olsun.
quote:| Yabancı oyuncularla devasa bütçeli reklam filmleri çektiler sesimizi çıkarmadık. Uçak yapmayı bilmiyoruz ama reklam filmi çekecek çok sanatçımız var! Filmi çeken şirket yerlimi yabancımı hatırlamadığım için ona yorumum yok. |
Kendi adıma sesimi çıkarmadım, seneler sonra ilk kez reklamasyon konusunda biraz olsun modern reklam sanatını ve tekniklerini yakalamarı konusnda gösterdikleri çabayı takdir ettim. Bir tek konu var belki onu tenkit edebilirim. Biz Türklerde reklam diyince ürün gamının tamamı ilgili olan herşey aynı reklama sokuşturulmaya çalışılır. Yabancı reklamların çoğunda bir konuya odaklanan bir konsept varken bizde uçak konforu+galata kulesi+ikram+kız kulesi+sıcaklık+tatil yeri bıdıbıdı... hepsi üst üste konur. Bu bizim büyük marka kabul ettiğimiz bütün şirketlerde az yada çok aynı mantıkdır.Sebebini gerçekten bilmiyorum. Bunu tamamen bizim ülkedeki kültür düzeyi, vizyon, beğeni kalitesi, medya vizyonuna bağlıyorum (kendi adıma dediğimi yineleyerek) Filmleri kimin çektiği, kiminle çekildiği,hangi teknikle çekildiği tamamen prodüksiyon ve reklam bütçesi ile ilgili. Türk bir ekip eil yabancı bir ekibin çektiği reklamlarda bariz fark olduğunu düşünüyorum .Hatta reklam şirketler, yönetmenler bile tarzlarını belli ediyorlar.Bütçelerin çok devasa olduğunu sanmıyorum ama büyük şirketler için büyük bütçeler normaldir. bizim meslekteki gibi "serçe fiyatına mercedes'e binmek olmaz" :)
quote:
Filoda yabancı pilot uçabilir, bunlar gelir geçer yeni pilotlar geldikçe yabancılar gider. Şirket sene sonunda kar hanesine yazılacak bir seferi açıyor ve pilot+ekibe ihtiyaç duyuyorsa bunu ticari düşünerek en pratik şekilde temin etmek isteyebilir. Bunlar son derece normaldir. DEğil THY diğer tüm havayolarının sırf uçuş okullarından mezun pilotlar var diye onları istihdam etmlerini beklemek çok doğru değil. Herhangi bir şey olduğunda hemen ilk tepki" yaa bak gördünmü tecrübesiz pilotları uçururlarsa böyle olur" klişesi hazırdır. Havayolları tabiri caiz ise yardım kuruluşları değil (sakın kızmayın anck bu şekilde benzetebildim, kinaye değil). Her gün yüzlerce seferi yapmak, belirli ekip uçuş saatlerine göre pilotları koordine etmek, teslim ettikleri uçak ve yolculardan sorumlu olmak gibi büyük bir işletme riskleri var. Burada ticaret kuralları geçerli. Havayolları (hepsi) diyorki "arkadaş bana tecrübeli adam lazım oturdumu koltuğa uçacak benim bu uçağı fazladan 1 saat yerde yatırmam bana yılda şukadar liraya mal oluyor ben bu kadar bütçe içinde onu eğit bunu eğitle uğraşamam, ama eğiteceksem oda elini taşın altına koyacak" diyerek bakış açısını ortaya koyuyor. Şirketlere %100 uçmaya hazır tecrübeli pilot lazım , esas olan bu.Elinde type rating'i olan arkadaşların herhangi bir havayoluna girememeleri gibi bir sorun olduğunu sanmıyorum. Ancak şirketlerin kadroları dolu olur, anlaşmaları vs vardır vs adam alamazlar. Bu şartlar altında yabancı pilot sayısı azalır artar zira şirketler arasında da pilotlar transfer oluyor ve şirketler bu durmayan devinimi kesintisiz devam ettirmek zorundalar. Biz çok duygusal bakarak kolayca "ulen okadar yabancı pilotu uçuracağına alsana okullardan" diyebiliyoruz ama aslında kazın ayağı öğle değil. Yani ceplerinde kapı gibi ATPL lisansları olması her kapıyı anında sonuna kadar açacakları anlamına gelmiyor. Daha düne kadar bu ülkenin tek ve herşeyi ile hazır pilotlarını mezun eden Sivil Havacılık yüksek okulu mezunları bile aylarca senelerce işe girebilmek için bekliyorlardı. Bugün uçuş okulu ve ATPL lisansı sahibi yeni pilot adayları sayısında bir artış olduğu muhakkak. Hem sevindirici hem endişe verici. Bu kadar pilotun yetişiyor olması çok güzel ama rekabetin arttığını şirketlerin acil ihtiyaçlarının olduğunu düşündüşümüzde , kaynak olarak başka birşey bulmak konusunda tercihleri belkide haklıdır. Ayrıca bu sadece Türkiye için olan bir sorun değil, dünyanın birçok ülkesinde yabancı pilotlar çalışabiliyor. Türkiyedeki toplam pilot sayısına böldüğümüzde yabancıların %kaç ettiğini bilmiyorum.Birisi yazarsa, ne kadar olması gerektiği ile ilgili bir mevzuat varsa , oranı varsa bizi aydınlatırsa çok sevinirim.
quote:| Yukarıda çekilen fotoğraftaki deneme tasarımı kimin hoşuna gider gitmez bilemeyiz. Bunların hesabını neden sormayalım, uygulanması gereken yollar hakkında neden fikir beyan etmeyelim anlayamadım? Hem burası bir forum ortamı birbirimize neler yazıp neler yazmamamız gerektiğini veya kaç adet mesajla sınırlandırmamızı tavsiye etmenin de kimseye pek yarar sağlayacağını sanmıyorum. Herkes kuralları çerçevesinde fikirlerini rahatça söylemeli diye düşünüyorum. |
Buna zaten kimsenin itirazı yokki :) kimse sizi sınırlandırmıyor,mesaj sayısıda söylemiyor, gayet tabi fikrinizi söyleyeceksiniz ama bizim konuştuğumuz uçağın logosunun yeni şeklinin nasıl olduğu ile sınırlı.İyidir kötüdür beğendim beğenmedim şöyle olsaydı belki daha güzle olurdu , yok yahu hiç beğenmedim eskisi gibi kalsındı, şuraısna bir çzikde olsa olurdu vs yi tabiki tenkit eder eleştiririrz.
Vay efendim nasıl yaparsınız, nasıl karar verirsiniz, sırasımı şimdi, ne biçim yönetim bu, vb konular sanıyorum konuşmamız gereken çerçevenin dışı gibi duruyor biraz ne dersiniz?
Bu çerçevenin dışındamıyız? arada sırada taç'a çıkar gibi oluyoruz ama sonuçta hala oyun sahası içindeyiz, çizgideyiz yani.
Ah aahhhh logoyu bir çembere aldılar nerelere geldik :) Bugün elime "kokpitten bakış" dergisi geçti, içinde THY ile ilgili çok iyi bir analiz var.4-5 sayfa kadar bütün başlıklar ile. Sonuçta ne iyi ne kötü yazmıyor ama başlık bazında güzel bir araştırma olmuş. Okuyup bitince özetini aktarırım.
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 01/07/2010 : 23:40:28
|
Neyse önemli olan fikirlerimizi paylaşmış olmak hocam. Hepimiz aynı fikirleri paylaşsaydık dünya çok sıkıcı olurdu zaten, değilmi? Ama yazdıklarınızdan pek ikna olduğumu söyleyemeyeceğim, kusura bakmayın.. :)
Sevgiler,

|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 01/07/2010 : 23:55:35
|
Kendi adıma, yönetimde yer alanların kişisel tarzlarını çok sevmesem de, THY'nın son dönemde yaptığı işlerden büyük mutluluk duyuyorum. Barcelona ve Manchester United gibi sponsorluklar, dünya yıldızlarının boy gösterdiği reklam kampanyaları, genişleyen filo ve artan uçuş noktaları gibi bazı yenilikler, THY'nin ulusal bir şirketen bir dünya markası olma yolunda ilerlediğini gösteriyor bence. Ve çok başarılı markalarımız olmasına rağmen, ben son dönemdeki başarılı yönetimi ve atılımları ile THY'nı ayrı bir yere koyuyorum.
Ancak ne yazık ki bu son boyama konusunda düşüncelerim pek olumlu değil. Doğru olabilir, olmayabilir de, ama bende uluslararası bir tasarımdan ziyade, daha içe kapalı, daha içeriye dönük bir tasarım olduğu izlenimini uyandırdı.
Son dönemdeki başarılı atılımları kotaran bir yönetimin bunu ciddi ciddi düşünmesini bir türlü anlayamıyorum. Grafikçi değilim, ama görsel materyaller söz konusu olduğunda da gözlerime güvenim tamdır. Özellikle de kullanılan yazı karakteri ve yazının gövde üzerindeki yerleşimi bence çağdaş bir izlenim yaratmıyor.
Belki de airliners.net'te biraz gezinip, farklı havayollarının marka kimlikleri ile çok oynamadan ne gibi değişik tasarımlara imza atabildiklerini görüp biraz ilham almaları gereklidir.
Özetle, ben beğenmedim.

Yaşa-sın de-mokratik, ö-zerk, a-va-tar mü-ca-de-le-miz! Yılgınlık yok, direniş var!
Edited by - Bogac Erkan on 02/07/2010 00:45:07
|
Last Visit: 06/09/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 02/07/2010 : 00:24:45
|
O gelen yabancı pilotlardan emin olun biz 1000 kat daha iyi uçarız..Artık yeter konuşmayayım diyorum ama bir sürü arkadaşım issiz güçsüz dolaşırken o yabancıların sadece tipli diye THY'yada başka bir şirkete alınması beni gerçekten çok sinir ediyor.Böyle birşey yok kardeşim.Senin ülkende bir sürü genç işsiz dolaşıcak sonra milli hava yoluyum diye pilotum yok diye yabancı pilota yöneliceksin,neymiş pilot yokmuş...Öyle bir varki biraz araştırılsa anlaşılır.Pilot yok yalanına kimler inanıyorsa artık ne diyeyim..Türk Hava Yollarının pilotlarına baktığınız genel olarak evet tüm şirketlerin kaptan açığı var ama F/O açığı inan işsiz Genç Türk Pilotları sayesinde karşılanır..Bakıyorsunuz uçan kaptan Türk diğeri örnek vericem isim gerçek değil ama Skindiris..Böyle birşey yok..
AYJET FLYING NINERS TURKUAZ VIRTUAL AIRLINES EMİRHAN KÖKSAL 

|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 02/07/2010 : 00:31:31
|
TURKISH AIRLINES yazısını eski haline getirirlerse sanırım herkes bir parçasından memnun olacak hehehe :) lale gitti yazı eskisi gibi kaldı logoyla biraz oynandı gibi olacak
Hakan hocam estağfurullah, ikna etmeye çalışmak haddim değil.Sadece bende bakış açımı söyleyerek katılıyorum ve fikirlerimizi paylaşmak çok daha güzel.
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 02/07/2010 : 00:51:16
|
| Bende taktım kafaya. Kuyrukta daire yarım kalmış, wingletlerde tam. Var bunda bir mesaj. Yada boyacı daireyi tamamlayamadı gibi basit bir cevap :)
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 02/07/2010 : 07:58:00
|
Pijama derim başka şey demem
Arslan "scenery koleksiyoncusu" Türegün 35,5 // 1966 http://www.airmermaid.com/
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 02/07/2010 : 10:33:12
|
Yarışma+ seçim fikri bana da hoş geliyor. Hatırlarsanız daha önceki bir değişimde bu karar bizlerin(Halkın) oylarına bırakılmıştı. Bence bu iş için ödülü ömür boyu free bilet olan bir yarışma yapılabilir. Sadece bizden değil bir çok tasarımcı vs bu yarışmaya katılarak hiç kimsenin aklına gelmeyecek çok orjinal ve bayrak taşıyıcımıza uygun bir tasarım ortaya çıkarabilir. Tabii ilk elemenin ardından seçim gene genele sorularak yapılmak kaydıyla.
Yeni şekle gelince; yanlış hatırlamıyorsam bu logoyu ilk defa biletlerin(janjanlı kuse zarfında) üstünde görmüştüm.Yanılıyorsam düzeltin. Kağıt değiştirmek daha kolay olduğundan bilet ile başladılar simdi uçaklara geçtiler sanırım. Ama açıkcası benimde pek içime sinmedi...
Saygılar Erdim Elitez THY565/ACC/CP TR-TC/TR-MC IVAO SUPERVISOR
|
Last Visit: 17/08/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 02/07/2010 : 10:47:50
|
Emirhancım o konulara hiç girmeyelim istersen, yoksa konu başka yerlere gidecek. Onlar biraz farklı boyutta tartışılması gereken konular. Buraya onunla ilgili uzun bir cevap yazmıştım ama asıl konumuz olan logo tasarımından farklı bir yere gideceğiz. O yüzden yazdıklarımı cevap gelmeden kaldırdım. Bilgin olsun.
Erdim hocam o seçimi yaptırmışlardı ama uygulanmadı. Uçağın yanında şu an Turkuaz'da olduğu gibi bir dalga şeridi vardı (öyleydi değilmi?) Bu hali ile fazla masraf olmadan daha idare ederler :)
Edited by - hakan737 on 02/07/2010 11:42:15
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 02/07/2010 : 11:36:39
|
Ben halka seçtirilmesinin çok da iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum. Gerçi bunu söylediğim an, bir anlamda "profesyonel bir elden çıkan ve BENİM beğendiğim tasarım güzel olur" gibi bir yere de gidiyor ama, şehirlerimizin genel durumuna bakınca, estetik duygumuzun çok da gelişmiş olduğunu söylemek mümkün değil bence.
Aslında tasarım ve grafik sanatları söz konusu olduğunda, bu alanda yayınlanan dergileri ve internetteki trendleri takip eden bir profesyonel, güncel eğilim ve uygulamaların ne gibi şeyler olduğunu hemen anlayacak ve daha çağdaş tasarımlara kolayca imza atabilecektir.
Lale deseni ve gövde üzerinde silik bir gölge olarak yer alıyor oluşu, bence hem şık, hem geçmişimize ve kimliğimize göndermede bulunan, hem de çağdaş denebilecek bir detay ekleyen bir görseldi.
Bence artık geniş bir filoya sahip olan THY'nın temalı ve dikkat çekici tasarımlar da denemesi lazım. Mesela, pijama desenli bir uçak bence gerekir bu filoya.

Yaşa-sın de-mokratik, ö-zerk, a-va-tar mü-ca-de-le-miz! Yılgınlık yok, direniş var!
|
Last Visit: 06/09/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 02/07/2010 : 11:43:55
|
A320ye nostalji olarak yapmışlardı ama neden ömrü kısa sürdü anlamadım. Halbuki çok uzun süre o uçak "retro" olarak uçabilirdi.
|
|
Alert Moderator
|
|