|
|
Posted - 22/02/2006 : 00:56:15
|
Merhaba
A380 THY´nin en yanlis secenegi olur bence. Zaten filomuza gelecegi de pek gözükmüyor.Zaten bir A340 ucagini zor dolduran bir havayoluna A380 ne kadar dogru olur düsünün. Her ne kadar Airbus ucaklarini sevsemde bence uzun menzilli ucuslarda A340 yerine THY´nin secenegi B777-200ER olmaliydi. Ama A330 larin gelmesinden sonra ilerde bu ucaklarin alinmasi ne kadar dogru olur bilmem. 340lar tahminen en fazla bi 5 sene filoda kalir. Ama bunlarin yerina acaba Milli Havayolumuz hangi ucagi düsünüyordur? B767´nin üretiminin durdurulmasi bir an meselesidir. 787 belki, A350 bence en büyük aday, A340-500-600 bence büyük gelir, B772ER veya B772LR (Sydney, Melbourne, Los Angeles,Güney Amerika) süper olur. Bakalim zaman ne gösterecek.
A380 veya B747-8 THY full Color görmek bir tatli hayaldir ve hayal kalacak.
SAYGILAR
Murat Yayrak 30.10.1979 D-Frankfurt TR-Gaziantep
|
Country: Germany ~
Last Visit: 09/07/2007
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 22/02/2006 : 01:55:18
|
Bende simdi Airbus sayfasina baktim. Bu Proje 1996 baslamis ve Toplam maliyeti se 11,6 Milyar Dollar. Bir Tane A 380 fiyati 200 Milyon Dollar. Airbus 250 tane ucak satmasi lazim ki, Proje parasini cikartmsk icin. Ben acikcasi, Airbus un A 380 basarili olmyacagina düsünüyorum.
Selahattin Keskin Kselo84@hotmail.de ICQ:451-359-451 25.05.1984 Stuttgart/Samsun
Edited by - selo55 on 22/02/2006 01:56:31
|
Last Visit: 11/12/2009
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 22/02/2006 : 06:54:45
|
340lar tahminen en fazla bi 5 sene filoda kalir.
Selamlar
Bence bu 5 senenin yanina 2 ekle 25 sene olsun.A340 lar filoya 1992 de girdi en azindan filoda 30 sene kalir ucak yani 2022 de bu ucaklar yava yavas cikar filodan belki bilemediniz 15-20 sene.5 sene cok abarti (tabii THY nin isletme sahislari isi harbiden biliyorsa) simdik onemli olan ucagi almak degil ucura bilmek biliyormusun bir pilotun egitimi ne kadara cikiyor??? ve ne kadar suruyor??? oyuzden 5 sene cok hayal bence 20 sene en azindan birde ucaklar cok yeni arabami bu 3 sene de satip yenisini aliyon??? en yaslisi 14 yasinda sanirim en genci 5 yasinda belki 5 sene sonra ilkini cikarip a330 alina bilir. Birde arkadaslar A340 dolmuyor demissiniz hic uctunuzmu a340 ile???? hersene amerikadan gelene kadar ben neler cekiyom biliyonuzmu bu ucakalr amerika kolunda kisin kasim,aralik,ocak,subat yazinda mayis,haziran,temmuz,agustos, ekim yanii 9 ay para basiyor diger havasirketlerine gore THY amerikadan daha pahaliya ucuyor.Bence hergun yapilan newyork seferi A380 ile super olur veya 340-600 ile. Simdik yahuu zaten bizim ulkemize A380 in gelmesi icin meydani buyutmek lagzim (taxi way leri ve terminali) hadi diyelim taxi leri buyuttuler simdik bu ucak terminale nasil girecek??? hadi terminali de buyuttuler bir ucak icin filo ya sagdece 1 adetmi A380 alinacak????? en asagiya 3-4 tane lagzim buna gucmu yeter??? birde terminal yetmez hayir diyer ucaklar nereye park edecek E-5 emi ( arslinda park etseler cok guzel olur haa bol bol ressim cekeriz)   simdik A340 ile B747 uzun yol ucagii A340 az yakar az koltugu vardir yani standart B747 fazla yakar ama fazla koltugu vardir simdik hangisi ni alirsiniz?????arslinda filoya giren A330 lar cok yerinde br fikir tebrik etmek istiyom karari verenleri    su kural cok onemli yolda Mersedes havada Airbus zaten ikisinide sivri zeka alman yapiyor...
Franchise®
|
Country: USA ~
Last Visit: 03/01/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 22/02/2006 : 10:08:29
|
Ilk A340 92 de degil, 93 senesinin Mayis ayinda THY filosuna geldi.
"Arabami bu 3 sene sonra satip yenisini aliyon"
7 A340 ucaginin besi Leasing. THY istedigi zaman ucaklari geri verebilir.
Ben daha THY tarihinde bir ucagin 25-30 sene filoda kaldigini görmedim. Yanlisim varsa lütfen düzeltin.
Eger ki THY Avrupada ve Dünyada önde gelen Havayollarina sayilmak istiyorsa bir ucagi 30 sene filoda tutamaz.
THY en gec 2010-2012´de A340 lari filodan cikartacak. Duyduguma göre B787 yada A350 arasinda bir kararsizlik varmis su an.
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 23/02/2006 : 01:35:13
|
Selamlar TK688 Ben leasing lerde bahsetmiyom leasin olursa onu belli bir sure ligine kiralarlar sonra geri veririler ama ucak THY nin oldugu zman yani satin almissa bu ucagi filoda 5 sene tutmaz zaten tutmasida mantiksiz.O yuzden yazdim arabami bu diye.Birde zaten filoda 30 senelik ucak tutmak kotu birsey degilki 30 dedmemden kastim bir ucagin omru yaklasik 30 sene sonrasi da var ama buyuk sirketler 30 senyei tamamladamdan ucagi 3. dunya ulkelerine satarlar. bence filoya en iyi A350 gider cunku A340 ile 350 arasinda cok buyuk fark olmasa gerek.
Franchise®
|
Country: USA ~
Last Visit: 03/01/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 23/02/2006 : 04:51:31
|
quote:İbrahim Kaptanım, sence 340 ları niye elden çıkarmalıyız?
Originally posted by ITER IMPIUS - 19/02/2006 : 14:01:40
|
Biraz geç mesaj oldu , topici unutmuşum.
Ben daha önceden böyle bi duyum aldığıma eminim tam olarak hatırlayamacağım.Bu camianın içinde olan bir arkadaştan duydum.Ayrıca gazetede internet üzerinden gördüm.A340 ların satılacağı yerine A330 lar ile devam edileceğini. Bence de mantıklı olur A340 lar eskidi diye düşünüyorum.
Halil İbrahim KAYA ik01@msn.com
|
Country: Turkey ~
Last Visit: 07/02/2009
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 23/02/2006 : 11:23:55
|
arkadaşlar leasing, uzun vadeli finansal kiralamadır. yani istediğiniz zaman uçağınız geri veremezsiniz. çok ciddi anlaşmalar yapmanız gerkeir leasing şirketi ile. uçağı leasing ile almanın avantajı, kendi imkanlarınız ile bulacağınız krediden daha uzun veya uygun vadeli olması ve kira bedelinin ucaçak bedelinden düşülmesidir. uçağı olabilecek en kötü durumda, kirasını karşılayamaz şekilde geri gönderirseniz o ana kadar ödediğiniz para yok olur. Ancak yaptığınız anlaşmaya göre, eğer leasing şirketi kullandığınız uçağı yenilemeye kalkarsaniz geri alabilir, başka yere kiralar. Yani ortada bir alacak vercek ve uzun vadeli kiralama süreci var demektir. eger ucaginizi geri göndermeye kalkarsaniz kullanim süresi hesaplanıp size geri ödeme yapılmaz, ancak iyi bir müşteriyseniz başka bir uçağın bedeline mahsup edilebilir ve yeni bir uçağa geçiş yapabilirsiniz. Leasing döneminde uçağın mülkiyeti kısmen havayolu şirketindedir. ancak bilançoda gösterilebilir. kiralam dönemi bittiğinde sizin malınız olur ancak havayolu şirketi bir uçağa 120milyon dolar verceğine 10-15 yilda kira öder gibi sahip olmayı herzaman yegler.
THY A340'ları aslında çok verimli kullanıyor. elbette arada sırada mevsimsel doluluk sorunu olabilir her şirket yaşıyor bunu. THY'yi gözünüzde çok fazla büyütmeyin. nihayetinde büüyklüğü belirli bir şirket. Ona göre uçak seçmek ve idame ettirmek durumunda. 747'yi alıp boş uçurmanın bir faydası yok. Aynı uçuş noktaları gibi.Istanbul sydney'i her zaman dolu uçuramazsınız. ZAten Avrupanın her noktasından buraya gidiş var. THY öncelikle Türk yolcusunu biryerden bir yere götürmeye çalışıyor. O yüzden uçağını çok iyi seçmek zorunda. A330 fiyat-yolcu-mil başına maliyette aslında A340'dan daha avantajlı. ama önemli olan diğer para kaynağı taşıdığı kargo. kargo yolcudan daha fazla para getiriyor şirkete nerdeyse. THY'ye 787 yada A350 giib uçaklar şimdilik bana göre fazla. Ama eğer uretilirse A330-300ER gibi uzun mesafe yada muadili B777-300ER gibi bir uçak hem A340'lar filodan çıktığında hemde şimdi THY'nin potansiyeline çok uygun olur.
Hakan737Guven istanbul-1970
Turksim Türk Sanal Havacılık Akademisi
|
Last Visit: 09/02/2010
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 23/02/2006 : 13:23:15
|
Bence THY birazda sahip oldugu potansyeli ya göremiyor, yada görmemezlikten geliyor. Bir Istanbul-Sydney ucagini neden her gün dolduramayalim????? British Airways, Virgin Atlantic,Austrian ve Qantas dan baska sirketler Sydneye ucmuyor. Ama Ayrupadan yolculari elektrikli süpürge gibi ceken, ve Dubai da ucaklarini dolmus gibi doldurupta Sydney, Melbourne ve uzak dogda bir cok yerlere götüren bir Emirates ve Qatar Hava Yollari var. Ve Ucaklari sürekli dolu. Demek ki adamlar bölgelerini saglam bir Hub-noktasina getirmisler. Bence cografi acidan Istanbul kat kat üstün. Biraz gec olsada THY yavas yavas bu taktigi uyulamaya baslamasi lazim. Frankfurt´dan Kuzey Amerika seferlerini yapan Lufthansa´nin Boeing 747-400 ve A340 lari 12 ay tiklim tiklim dolu. Yolcularin belki yüzde onu hadi tas patlasa onbesi alman. Digerleri Hind, Arab, veya rus, herneyse. Demek istedigim, Lufthansa da ayni taktigi uyguluyor ve ucaklarini dolduruyor. Kapasite acisindan Istanbul böyle bir girisime yetermi yetmezmi bilemem ama bence cok uygun bir Hub olabilir. Iste o zaman A340í birakin, 747-8 yada A380i ekonomik ve kazanc getirerek kullanabilr THY.
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 23/02/2006 : 14:26:05
|
dikkatinizi çekmek istediğim bi nokta var. ben bu çok iyi bilirim demiyorum , diyememde ama olayı tüm çıplaklığı ile görmemiz gerektiğine inanıyorum. THY sevgisini bazen bir kenara bırakmamız ve öyle düşünememiz gerekebilir. Ben THY bu seferleri hiç yapamaz demiyorum, ancak bu pazarın içinden bir pay alana kadar epeyce bir hırplanacağını, uçakların uzun süre boş uçaçağını ve bunda imajı kötü etkileyeceğini hesaba katmak gerekli.
Türkiye jeopolitik olarak hem avantajlı hemde dezavantajlı bir noktada. avantajımızı aslında uzun yıllar önce değerlendirseydik bugün daha farklı konuşabilirdik ama şu anda klişeleşmiş "avrupayı asyaya bağlayan ülke" den bir adım ötede değiliz. Bunun kelime anlamı dışında çok fazla bir önemi hemen hemen yok. Türkiye'nin pazar payı Avrupa değil, Turki cumhuriyetleri-ki artık onlarıda salakça tutumumuz yüzünden seneler öönce küstürdük, ortadoğu ve kuzey afrika, uzak mesafe olarak yine önceliklie Türkiye merkezli bu ülkelerden Kuzey Ameirka ve uzak doğu.
Avrupadan Asyanın ve uzak asyanın (Avsutralya dahil) her noktasına zaten uçuş var. KLM, LH, BA,SWISS, ALITALIA zaten bunlar bu noktalardan uçuyorlar. Bu yolcuyu önce Türkiyeye getirip sonra buradan uçuramazsınız. BU uzun hatlarda önemli olan uçaktan maksimum verim almaktır o dauçağı olabildiğince dolu ve uzun uçurmaktan geçer. zira kısa iniş kalkışlar bu uçaklar için fazladan yakıt sarfiyatı. Dolayısı ile adamlar bu uzun rotayı ya non stop yada Türkiyeden bile uzak mesafe sayılan bir noktadan stop over olarak uçuyorlar. Dubai, Doha , Bahreyn bizim burnumuzu arap diye büktüğümüz ama dünyanın aslında önde gelen ticaret merkezleri olmaları itibariyle (biz hala olaya salt din mantığıyla baktığımız için gerçekleri hala anlayamıyoruz Türkiye de) aslında Avrupa ve ASya arasındaki gerçek köprü durumundalar. ortada bir mal olması gerekmiyor, transfer noktası olarak son derece müsaitler. Istanbul-Dubai arası 4 saatlik bir uçuş. ama Londra -Dubai nerdeyse 8 saat yani hemen hemen İstanbul Newyork kadar. Emirates dolayısı ile bu rotayı medium haul mantığı ile uçabiliyor. Emirates, Qantas, British ,Lufthansa, son derece ciddi yonetilen ve planlamaları stratejileri 30 yıl önceden belirlenmiş şirketler.Emirates bir yerine güvenmese 20 tane A380 siparişi verebilirmi? petrol zengini olmasına bakmayın, emirlik 20 yıl sonra petrolün biteceğini ve işin global ticarette olduğunun bilincinde. Bu bağlamda THY'ye bakarsanız, Sydney için zaten avrolan şirketler varken yolcuyu Türkiyeye getirip buradan oraya göndermesi gerekli. Bunu ancak Avrupa dışındaki potansiyelle karşılamak mümkün. Yada öyle bir fiyat vereceksinizki sizi tercih etsin. Ama o amanda işe bir background ekleniyor, yeterli donanım. YOlcuyu mağdur etmemeniz, yetereli bir havalimanı terminal kapasitesiniz herşeyden önemlisi tam manası ile international bir havalimanınız olması gerekir, yani Atatürk havalimanının şu anki halinden en az 2 misli büyük bir meydan. Sonuçta bu uçağı doldurmak için yolcuyu buraya getirmeniz lazım, zira avrupadan büyük uçak kaldıramazsınız (örneğin Frankfurt'dan Singapur yapamazsınız, IStanbul'a inmenizidnde bir mantığı yok!)
uluslararası piyasada adını duyurmuş büyük şirketler planlarını çok çok iyi yapıyorlar. Örneğin singapur havayolları Singapur -IStanbul bacağında aslında birkaç ülkeye gelen-giden yolcuyu taşıyor ama burada Dubai'yi ikinci bir hub olarak kullanma şansı var. Dubai bu şansı lokasyon ve teknik imkanlar ile veriyor. Hongkong'dan gelen yolcu Güney afrikaya giderken SIN-IST bacağında SIN-DXB bağlantısını kullanıyor, DXB'den uçak değiştirip Güney afrikaya gidiyor. BElki codesahre belki kendi uçağı. Atina-Venizelos'un asıl yapılma amacı bu idi, yani bir tür Dubai mantığı. Hala bunu kullanabilmiş değiller. Aslında bizi biraz uyutuyorlar Türk Halkı olarak bizde uyumaya aslında çok müsaitiz! Atatürk havalimanı içinde "asya ve avrupanın yeni hub'ı olacak vsvsvsvsvs" diye söylendiler ve bu meydan yapıldı...sonra? buradan dünyanın herhangi bir yerine giden bir şirket varmı? yok mu?!. olamazda çünkü biz biraz millyetöi mantıkla düşünüce olacakmış gibi algılıyoruz. Kim kullanırki bu meydanı?Türkiyenin hangi anlamda bir sosyo kültürel yada ekonomik bir özelliği değeri var? hiçbirşey yok!. meyve sebze ihracatı, elektronik ihracatı, gemi nakliyesi ile ortaklaşa bir merkez noktası! hiç. Oysa akdeniz'in ticaret merkezi olma şansı çok yüksekti biz kullanamadık ama TV izlediğim kadarıyla konyadan küçük bir ülke olan Holanda'nın amsterdam ve rotterdam limanlarının sadece bir haftalık ticaret kapasitesi bizim tüm limanlarımızın bir yıllık kapasitesi kadar!
Dolayısı ile Türkiye'nin dünya üzerinde global ticarette ulaşımda pay edinebilmesi için her açıdan kalkınmış olması gerekli. hizmet ,altyapı, mantık, düşünme biçimi vs. Dünya yolcularının trafiği medeniyetler araısnda dolayısı ile Istanbul bu durak noktalarından değil! biz dede korkut masallarına inanıyoruz. Ancak tren bir yere kaçmış değil, Önce mevcut potansiyelin tam manası ile kullanılması lazım. Türki cumhuriyetler, rus ülkeleri, kuzey afrika, burada çok pazar payı var. Avrupalı burası ileuğraşmıyor çünkü kendi müşterisi ona yetiyor. Burada birazda Türk olmanında avantajını kullanmak lazım.eğer bu potansiyeli tam kullanırlarsa o zaman Türk yolcu potansiyeli ile beraber çok rahat bu hatları doldurma dolayısı ile basamak çıkma şansı var. Ne kadar çok adından söz ettirirse o zaman yabancı yolcuyuda çekme sansı var. Sonra A340'ları verip yerine 747 alması işden bile olmaz!
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 23/02/2006 : 15:58:32
|
Yazdiklariniz son derece dogru ve mantikli Hakan Hocam.
Peki THY´nin Star Alliance, veya One World gibi bir " Havayolu Kulübüne" katilmasi sizce simdiki stratejisini hangi derecede etkiler? Dogru olurmu olmazmi? Bazi Pazarlara daha da rahat girebilmesini saglarmi saglamazmi? Bugüne kadar acaba herhangi bir alliance TK yi aralarinda görmek istedimi?
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 23/02/2006 : 17:07:12
|
Her şey iyi güzel hoş da... Adam demiş ki "satabiliriz" biz alırız demedik ki :p Ama Hakan'a katılmamak elde değil bu kafayla gider birkaç tane de A380 alırız hazır paralel pistimiz de var :))
Bu arada... THY kısa bir süreliğine Qualiflyer üyesi idi. Daha sonra çıktı (yanlış hatırlamıyorsam Swissair batmadan önce ayrıldı) gerekçe neydi bilemiyorum.
Arslan "scenery koleksiyoncusu" Türegün 35,5 // 1966 http://www.freewebs.com/airmermaid/
|
|
Alert Moderator
|
|
|
|
Posted - 23/02/2006 : 18:13:00
|
açıkçası "codeshare" ile "alliance" arasındaki farkı bilmiyorum. neden Alliance var neden codeshare anlaşmaları var? Şu anda kaç tane grup var bilmiyorum ama en bilineni StarAllience. Lufthansa'nın miles&more programına üye iken gelen bültenlerden anladığım kadarıyla promosyonel anlamdaki ilave bir bağ dışında codeshare anlaşmalarında çok büyük bir farkı yok. Ancak THY'ninde bu büyük oluşumların içinde artık kendini gösterme vakti geldi, geçiyor. Dediğim gibi çok çok bilgili olmadığımdan çok yorum yapamayacağım ancak CodeShare mantığının havayollarına büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. En azından sizin koltuğunuzu bir başkasıda satabiliyor ve connection ağını genişletebiliyor. Qualiflyer iyi bir deneyimdi. Gerçi THY'nin çıkmasından önce zaten kendi kendine çözülüp dağılmıştı. Swissair tuzbiber oldu.
ama sizlerin düşüncesini öğrenmeyi çok isterim, bende birşeyler öğrenirim bu arada.
|
|
Alert Moderator
|
|