below glide slope ????? nedir? ben bilmiyorumda!
bir daha soray?m pek anla??lmad? galiba;
uçak APP ile alçal?rken GLIDE SLOPE'u takip ediyormu etmiyormu?
below glide slope ????? nedir? ben bilmiyorumda!
bir daha soray?m pek anla??lmad? galiba;
uçak APP ile alçal?rken GLIDE SLOPE'u takip ediyormu etmiyormu?
Hakan 737 Güven İstanbul-1970
TURKSIM Turksim Sanal Havacılık Akademisi
Sadece APP dü?mesi de ayn? i?i görür , VOR LOC'a basmaya gerek yok ILS yakla?mas? yapmak için ( ho? bu olay?n G/S tutamama ile alakas? yok , bilgi amaçl? yazd?m )
Uçak bir ?ekilde size G/S'nin alt?nda oldu?unu söylüyorsa zaten alçalmamas? gerekir ! Ya uça??n?z/meydanlar?n?z bozuk ya da bir yerlerde ciddi hatalar yap?yorsunuz .
--------
Bu arada Sevindik Kaptan?m G/S - LOC ikilisi ile ilgili bir kaynak varsa okumak isterim , benim bildi?im kadar? ile önce G/S'nin devreye girmesinde bir sak?nca yok .
Olay tamamen teknik , hangi sinyali al?yorsan?z ve hangisi için aksiyon gerekiyorsa uçak onu uygulayacakt?r . Önce LOC'a oturay?m sonra G/S yakalayay?m diye dü?ünmez bir uçak
GP'nin üstünde ise ve LOC'u yakalamak için yapaca?? manevraya daha zaman varsa G/S verisine göre alçal?r uça??m?z öncelikli olarak ard?ndan dönü?e ba?lar . Çok tercih edilen bir uygulama olmasa da k?sa yakla?malarda ba??m?za gelir bu durum genellikle .
Yanl??t?r / do?rudur demiyorum diyemiyorum ancak *bence* yakla?man?n stabilitesine direkt olarak tesir eden bir durumdur ve birçok firma SOP'unda "Stable Approach"u ?art ko?up aksi durumda "Go Around" yap?lmas?n? ister .
Sevgiler
B. Fatih KOZ [Antalya / Southwind Airlines / Flight Dispatcher, Instructor]
[ X-Plane 12 / MsFs 2020 / DCS 2.7 ]
[ AMD Ryzen5 5600X / Nvidia RTX 3060 Ti 8GB / 32GB DDR4 Ram | Asus TUF Gaming FX505DV: AMD Ryzen7 3750 / Nvidia RTX 2060 6GB/ 16GB DDR4 Ram ]
Fatih Hocam bilemiyorum belki bir ?irket prosedürü belki temel bir pilotaj kural? (veya benmi yanl?? hat?rl?yorum diyecem ama sanm?yorum) ancak bunu bana Met Air deki emekli At?f veya Ünal Kaptanlar?mdan birisinin söyledi?ini hat?rl?yorum (sime ikisi de girmi?ti yan?mda hangisinin söyledi?inden tam emin de?ilim). Hatta bunu daha sonra wilco airbus ?n zorunlu hale getirdi?ini farkettim, default uçaklardan farkl? ?ekilde zorunlu olarak önce loc. yakalanmas?n?n ard?ndan app. tu?u aktif edilebiliyor. Localizeri yakalamadan app. tu?unu aktif etsem bile devreden ç?k?p otomatik olarak sadece loc. devreye giriyor. Ancak daha sonra loc. yakalan?nca app. aktif edilebiliyor. Tabi gerçe?i de böylemi buna ancak bir Airbus pilotu bize söyleyebilir, o kadar?n? bilemem.
Sevgiler.
Teoride iyi bir pilotaj al??kanl??? diyebiliriz buna ki önce LLZ hatt?na oturmak ve sonra GP hatt?nda alçalmaya ba?lamak yakla?man?n stabilitesi ad?na ideal bir çözüm ancak bu hep böyle olur yahut olmak zorundad?r diyemeyiz . Bir maina , anl?k ayr?m , kaç?nma manvras? , kestirme vb. nedeni ile önce alçalmaya ba?lay?p ard?ndan LLZ'ye oturdu?umuz durumlarda olabilir bu kötü ya da kabul edilemez bir durum de?ildir (hem uçak hem pilot için). Kural budur ya da de?ildir demiyorum çünkü böyle bir kural yahut uygulama zorunlulu?u görmedim ben hiçbir dokümanda (varsa ve kaynak verilirse seve seve okur ö?reniriz birlikte)<b id="quote">quote:</b id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote">... Hatta bunu daha sonra wilco airbus ?n zorunlu hale getirdi?ini farkettim, default uçaklardan farkl? ?ekilde zorunlu olarak önce loc. yakalanmas?n?n ard?ndan app. tu?u aktif edilebiliyor. Localizeri yakalamadan app. tu?unu aktif etsem bile devreden ç?k?p otomatik olarak sadece loc. devreye giriyor. Ancak daha sonra loc. yakalan?nca app. aktif edilebiliyor. Tabi gerçe?i de böylemi buna ancak bir Airbus pilotu bize söyleyebilir, o kadar?n? bilemem.
Sevgiler.
<div align="right">Originally posted by Hakan Sevindik*-*23/08/2009*:* 22:48:15</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote">
Wilco Airbus ile biraz önce uçtum , hatta biraz sonra tekrar uçaca??m ancak bahsetti?iniz zorunlulu?u göremedim . Daha önce yapt???m hiçbir uçuşta da görmemi?tim . Antalya'ya yakla??rken yapt???m? anlatay?m ad?m ad?m
- MCDU'dan APP PHASE'i aktif ettim ve LTAI için gerekli de?erleri girdim
- Yay?nlanm?? ILS yakla?ma haritas?na göre alçalmama ba?lad?m (daha do?rusu devam ettim)
- 36C pist merkez hatt?na 30 derecelik aç? ile yakla??rken ILS APP butonuna bast?m
- Uça??m ILS sisteminden ald??? veriler ile LLZ ve GP hatlar?na hemen hemen ayn? anda oturdu ve hiç düz uçuş durumuna geçmeden yakla?maya devam etti
E?er GS tepe noktas?na uzak bir yerden ve yüksekçe bir irtifadan yakla?ma yapsayd?m uça??m önce LOC'u yakalayacak ve benim o anki irtifama göre belki bir süre düz uçacak akabinde GP hatt?nda alçalmaya ba?layacakt? ( tam tersi de olabilirdi )
Yazd???n?z?n aksine LOC'u yakalamadan APP fonksiyonunu devreye ald?m sorun ya?amad?m kendi kendine kapanmad? beni ba?ka bir i?lem yapmaya zorlamad? uçak hiçbir ?ekilde ve yapmas? gerekeni yap?p yakla?maya devam etti , o ana kadar da hiçbir ek fonksiyonu kullanm?yordum . Sadece HDG ve VS ile kontrollü bir ?ekilde yakla?ma yap?yordum .
Uça??n gerçe?inde de böyle bir zorunluluk olaca??n? sanm?yorum , en az?ndan okudu?um hiçbir Airbus klavuzunda böyle bir fonksiyon kayb?ndan, i?lemden ve zorunluluktan bahsedilmiyor . Bahsedilmedi?ine göre de uçakta böyle bir özelli?in olmad???n? dü?ünüyorum , olsa muhakkak yazarlard? klavuzlara bu durumu .
Nöbete gitti?imde denk getirebilirsem Airbus pilotlar?m?zdan biri ile bu hususu payla??r fikrini sorar?m
Sevgiler
Not : ?imdi akl?ma geldi malumunuz Wilco Feelthere Airbus "bug"? bol bir uçakt?r , acaba sizdeki ve bendeki sürüm farkl? olabilir mi ? Ben en güncel servis pakedi ile kullan?yorum Airbus'lar? ( zaten ba?ka türlü uçulmuyor meretler ile ) Fs2004'te seri bir için en güncel sürümler sp3_c ( deluxe paket ) ve sp3_d ( normal paket ) , seri iki için ise sp1_e olarak mevcut bende ( ve Wilco sitesinde ).
[ AMD Ryzen5 5600X / Nvidia RTX 3060 Ti 8GB / 32GB DDR4 Ram | Asus TUF Gaming FX505DV: AMD Ryzen7 3750 / Nvidia RTX 2060 6GB/ 16GB DDR4 Ram ]
Wilco buglar? konusunda çok hakl?s?n?z olma ihtimali büyük.. ?u an online uçuşta oldu?um için Vol1 versiyonuna sonra bak?p yazar?m ama san?r?m Vol2 de de ayn? ?ekildeydi ve bendeki son versiyon zaten. Pilotlar?m?zdan cevab? ald???n?zda bilidirseniz çok sevinirim Fatih Kaptan?m.
Sevgiler,
EK: ?imdi bakt?m benim Vol1 çok eski 3b versiyon, ancak Vol2 A340 ile test ettim ayn?s?n? onda da yapt? ve Sp1e, yeni alm??t?m zaten. Bir ?ey daha geldi akl?ma ben intermediate ayar?nda kullan?yorum. Ondan fark edebilirmi acaba?
Hiç sanm?yorum ama sizin için bir deneme yapar?m ayarlar?m? intermediate'a getirip .<b id="quote">quote:</b id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote">... Bir ?ey daha geldi akl?ma ben intermediate ayar?nda kullan?yorum. Ondan fark edebilirmi acaba?
<div align="right">Originally posted by Hakan Sevindik*-*24/08/2009*:* 00:42:55</div id="right">
Sevgiler
Çok sevinirim hocam çünkü gerçekten ilginç bir durum cidden çok merak ettim sebebini.<b id="quote">quote:</b id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote">Hiç sanm?yorum ama sizin için bir deneme yapar?m ayarlar?m? intermediate'a getirip .<b id="quote">quote:</b id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote">... Bir ?ey daha geldi akl?ma ben intermediate ayar?nda kullan?yorum. Ondan fark edebilirmi acaba?
<div align="right">Originally posted by Hakan Sevindik*-*24/08/2009*:* 00:42:55</div id="right">
Sevgiler
<div align="right">Originally posted by fatih.koz*-*24/08/2009*:* 07:38:48</div id="right">
Hakan Kaptan?m selamlar,
?ki deneme yapt?m , farkl? sonuçlar ald?m
Test 1 : A320 / LTAI-LTBA
06 pistine ILS yakla?ma , güneyden 330 ba?a dönü? 4500 feet , ard?ndan 350 ve 030 ba?lara dönü?le 2700 feet ve ILS serbest ikaz? . 06 ILS LLZ ve GP sinyali al?nabiliyor iken ( merkez hatt?na hemen hemen 30 derecelik aç? ile ATCOS'a do?ru geliyoruz ) APP butonuna t?klad?m .
Kapanmad? , LOC takibi zorlamas? getirmedi . Hatta bir ara DUAL AP ile AUTOLAND mi yapsam acaba dedim çünkü sert rüzgara ra?men çok stabil geliyordu uçak .
400 feet'te AP - AT off ve manual ini? . ( Dün yapt???m uçuştaki LTBA - LTAI baca?? da böyle idi )
Test 2 : A340 / LTAI - LTAI
36C'den kalk?? , pist do?rultusu ile 5000 feet , soldan GEY NDB , radar vektörü ile 36C ile için güneye do?ru aç?l?? ve 3000 feet'e alçal??. Soldan dönü?le 060 ba?a geliş ve 3000 feet yakalama . LLZ ve GP sinyalleri al?n?r iken (GP hareketli , tepe noktas?na yak?n?z) APP butonuna bas?? .
HDG LOC moduna geçi? , GP tutulamamas? ve ikinci bir hareketle LLZ yakaland?ktan sonra APP'a basma ihtiyac? ( tam anlatt???n?z olay )
Her iki testte de uçak limitler dahilinde uçuyor , FMS'te ayn? i?lemler uygulanm?? ve yakla?ma verileri girilmi? halde .
A320 ile A340 neden farkl? davrand? bilemiyorum , birkaç test daha yap?p detayl? inceleyece?im konuyu .
??in garibi sizde her iki uçakta bunu yaparken bende sadece bir uçakta yapmas? .
Sevgiler
Not : Airac 908 yüklü , uçaklar?m güncel , üzerlerinde herhangi bir oynama yok .
Fatih Hocam gerçekten garip, acaba bu olay app. tu?unu aktif etti?imiz ILS vericisine olan mesafemi etkiliyor? Ben de sizin önceki test sonuçlar?na göre farkl? noktalardan bira kaç deneme yapt?m LTBA 36R için, alan üzerine kadar 3000ft de devam ettim sonra dönüp tekrar ILS hatt?na girerken do?rudan app. aktif ettim bu sefer hiç loc. a geçmeden ini?i tamamlad?.
Sevgiler,
Arkada?lar konuyu takip edip sonucu merak edenler için yaz?yorum. Sa?olsun Fatih Hocam?z?n konuyu Airbus pilotlar?m?za dan??mas?yla olay? çözdük. Olay?n sebebi gerçekten de Airbus da olan bir özellik. Cevap ayne ?öyle;
"E?er yakla?ma s?ras?nda (L)NAV TRK modundan ald???n?z bir kestirme ya da radar vektörü neticesinde HDG moduna geçerseniz ve ILS'e girmeden önce FMS'te bu nedenle uçulmam?? noktalar kal?rsa uçak bunu yapar . Pilotlar olarak pek sevmeyiz bu özelli?i ancak Airbus'?n gelişmi? sistemlerinin bir cilvesi olarak kabul ederiz . Bunu önlemek ve ILS APP'a bast???n?zda bir daha u?ra?mak , GP kaç?rmak vs. istemiyorsan?z ILS APP butonuna basmadan önce FMS'te uçmad???n?z ne kadar nokta varsa silin ve en tepede pist için kendili?inden olu?an FAF (ya da C/P) noktas? kals?n. EHSI'dan da noktar?n silindi?ini sadece FAF'?n kald???n? gözle teyid edip bu a?amada ILS APP'a bas?n , sorun olmayacakt?r."
Gerçekten de bu nedenle bir kaç kez GP yi kaç?rm??t?m. Çünkü uyar? sadece küçücük iki ???k. App tu?u ????? bir anda Loc ?????na geçiyor o anda ba?ka ?eylerle me?gul olurken bunun fark?na bazen var?lm?yor ve bir bakm??s?n?z GP kaçm??. Eve gelince ilk i?im bunu test etmek oldu. Sonuç aynen kaptan?m?z?n dedi?i gibi, wilco bunu da simule etmi?.
Merak etti?imiz bir nokta daha vard?, malum özelikle A32X serisi düz uçuş esnas?nda genelde bir kaç derecelik nose up ile uçuyordu. Wilco forumlar?nda bunun gerçe?i yans?tt???n? belirtmi?ti ama biz yine de bunu da Airbus Pilotlar?m?za sorduk. Sonuç evet gerçekten de böyle, hatta C/G durumuna göre bazen 10 dereceyi bile bulan bir aç? söz konusu olabiliyormu? düz uçuşta.
Bence biz galiba Wilco nun biraz günah?n? al?yoruz. Bu arkada?lar gerçekten de mümkün oldu?unca bu kadar ince detaylara kadar simule etmeye çal???yorlar bana kal?rsa. Asl?nda akl?mda bir kaç soru daha var ama Vol1 in ?u son versiyonu edinip ondan sonra sormak daha uygun olur diye dü?ünüyorum.
Sevgiler,
Bu görüntü, yüklemede C/G de?erini elimden geldi?ince merkezde tutarak yapt???m yüklemeye ra?men al?nd?.