Sayfa 2/2 İlkİlk 12
17 sonuçtan 11 ile 17 arası
    TA/RA FS'de islemiyor.
    Selçuk

Senior Member fatih.koz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yer
    Istanbul, TR
    Bildi?im kadar? ile Fs'te TCAS'a sahip uçaklardaki RA ( yani Çözüm Önerisi ) uça??n o anki durumuna göre veriliyor ( böyle bir mant?k icat etmi?ler ) ...

Yani alçalma durumunda iseniz "alçal" , t?rmanma durumunda iseniz "t?rman" diyor RA size i?leri zorla?t?rmamak için ve artan bir Vertical Speed de?eri öneriyor Her iki uçakta t?rman?yorsa/alçal?yorsa durum vahim tabii ki .

Bir ara IVAO forumunda IVAP'?n içindeki TCAS sistemine entegre olan (yahut olacak) RA'n?n sunucu üstünden haberle?erek bir uça?a Climb derken di?erine Descend diyece?ini okudu?umu hat?rl?yorum ancak aktif durum nedir bilemiyorum .

Offline AI'lerde TCAS mant??? yok zaten, hatta b?rak?n TCAS'i güvenlik diye bir kavramlar? yok , gelir tepenize binerler kaçmazsan?z (ki bu durumda kendi TCAS'?n?za uymak sizi kurtarabilir ) ama Online'de i? gerçekten zor (ba?lant?daki zaman a??m?n? da dü?ününce gerçekten zor)

Sevgiler
    B. Fatih KOZ [Antalya / Southwind Airlines / Flight Dispatcher, Instructor]

[ X-Plane 12 / MsFs 2020 / DCS 2.7 ]
    [ AMD Ryzen5 5600X / Nvidia RTX 3060 Ti 8GB / 32GB DDR4 Ram | Asus TUF Gaming FX505DV: AMD Ryzen7 3750 / Nvidia RTX 2060 6GB/ 16GB DDR4 Ram ]

Senior Member
    Yer
    ?zmir, Turkey.
    bir iki seferdir bu konu ile ilgili bir gariplik yas?yorum.
    yeni topic acmamak ve bu topic alt?nda devam etmeyi uygun gördüm.
    iki seferdir pmdg de son yaklasmalarda ucak tam ils hatt?ndayken bir anda sola donmeye basl?yor, otopilot off konuma geciyor.
    tabi ben "alla noldu ya" serzeni?leri ile panik halinde bi?eyleri gozumden kac?r?yor olabilirim ancak her seferinde
    TCAS ekran?nda yak?n?mda ucak goruyorum.
    ilk seferde paralel pistte bir cessna tur at?yordu, dun de ayn? ?ekilde.
    Okuduklar?mdan anlad?g?m kadar? ile Fatih Hocam boyle bir sistemin cal?smad?g?n? soyluyor.
    peki ucag? son yaklasmada rotas?ndan c?karan nedir?
    bir FSUPIC ayar? m? vard?r?
    tesekkurler ?imdiden.

?ZM?R / 1980

Senior Member hakan737 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yer
    istanbul, Turkey.
    muhtemelen yapt???n?z yakla?mada e?er son ana kadar LNAV ile geliyorsan?z, son fikslerde bir sorun olabilir. Bu yüzdne uçak flare konumuna geçmek yerine gördü?ü(okudu?u) fiks'in gerei?i ile bir ?ey yap?yordur.

A-fiks'in devam? ILS'e ba?l? de?ildir
    B-o anda missed approach'a geçiyor olabilir, yani yine sonu ILSe ba?l? de?ildir.

test etmek için bildi?imiz stadnart bir ILS ini?i yap?n. LNAV veya VNAV'i o denemede kullanmay?n.

E?er bu ?ekilde yine uçakda son anda bir dönü? oluyorsa, bir ba?ka meydanda deneyin veya ba?ka bir uçakla ayn? yakla?may? yine deneyin.

böylece meydandam? sorun var, uçakdam? anlam?? oluruz.

Bunun TCAS ile bir alakas? yok gibi.
    Hakan 737 Güven İstanbul-1970
    TURKSIM Turksim Sanal Havacılık Akademisi

Senior Member
    Yer
    ?zmir, Turkey.
    evet hakan hocam, LNAV ile yaklas?yordum. Daha sonra zaten ucak otopilot off olunca ve donuse baslay?nca, heading moda gecip bir dönü?e muteakip ayn? piste ils ile indim. Ama ben durumu TCAS e baglam?st?m.
    San?r?m sizin yorumunuzdan gidince fiks ils e bagl? degil s?kk? olabilir. Hatta soyle idi;
    Meydan yaklasma da ILS07 secili iken aradan ben bir NDB fixini de sildim. yani XXX fixi- XXXndb - rwy07 fix s?ralamas? varken nedense aradaki XXXnbb'yi sildim.:S muhtemelen bir veri kaymas? oldu.
    yani TCASe bagl? degil?

?ZM?R / 1980

Senior Member hakan737 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yer
    istanbul, Turkey.
    bana göre de?il çünkü TCAS bu kadar mesafeden pist ba??ndaki uçak ile piste girmi? uçak aras?nda bir seçim yapamaz. E?er öyle olursa her ne akdar bekleme noktas?ndaki uça??n TCAS'i TA/RA'da de?ilse bile çok can s?k?c? olur.

NDByi sildikten sonra next waypoint ile sonraki fiks'i ba?lad?n?zm?? orada e?er sonraki way point ba?lanmazsa uçak ?unu yapar;

o noktaya gelince nereye devam edece?ini bilmedi?inden, LNAV atar ve HDG mode'a geçer. HDG 03Rye inerken 260ba?'da kalm??sa sola 260 ba?a döner 050 ba?ta kalm??sa sa?a dönecektir.

bence ILS yakla?mas?nda art?k ND'de localizer ve Glide slope'u takip edebiliyorsan?z kendiniz APP'u aktif ederek yakla??n derim.

dedi?imi bir yap?n bakal?m normal bir ILs yakla?mas? yaparken APP mode ile uçak yine yön de?i?tirecekmi?ben ihtimal vermiyorum.
    Hakan 737 Güven İstanbul-1970
    TURKSIM Turksim Sanal Havacılık Akademisi

Senior Member
    Yer
    ?zmir, Turkey.
    muhtemelen dedi?iniz gibi oldu, genelde fixleri ba?lar?m ama mutlaka gözümden bi?ey kaçm??.
    dedi?niz gibi deniyorum. teşekkürler yard?m için

?ZM?R / 1980